Александра Жекова се класира за финалите в Сноубордкроса на Световното!

13.01.2007, Световно първенство по сноуборд в Ароса (Швейцария)
Сани Жекова направи първия голям пробив на откриването на Световното първенство по сноуборд за мъже и жени в Ароса (Швейцария), успявайки да се класира сред големите 16 в женския сноубордкрос. Тя успя да стори това след като даде 15-то време на квалификациите и така за първи път България ще има свой представител във финалите на Световно първенство по сноуборд.

Първото квалификационно спускане не бе особено успешно за Жекова – три минимални грешки успяха да я забавят достатъчно, за да бъде извън финалната 16-ка след първия манш. Изправена до стената, Сани успя да се мобилизира за втория манш и да направи своето спускане с минимум напрежение и максимална концентрация, което в крайна сметка се оказа решаващо за влизане във финалите. Успехът и е особено сладък, имайки предвид че поради многото отложени стартове в началото на сезона, Жекова участва на това състезание без никаква състезателна подготовка по бордъркрос.

„Трасето е сравнително леко, но и доста коварно, тъй като половината виражи са замръзнали, а останалата половина са от мек сняг. При едно такова не особено технично трасе и най-малката грешка е решаваща” – сподели от Ароса ръководителят на българската делегация Емил Семов.

Утре Александра Жекова ще участва в четвъртфиналните серии, като нейни съпернички ще бъдат олимпийската шампионка Таня Фрийден (Швейцария), нейната сънародничка Мели Франкон и норвежката Хелена Олафсен. Началният час на финалните серии е около 14:45 българско време.

Стискаме палци на Сани да пресече финала първа или втора в серията и да влезне в полуфиналите.

 
Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки