„After all“ – тихият напредък на сноу сцената в Гърция

Сноуборд в Гърция? Димитрис Манятис, фронтмен наединственото гръцкото снимачно сноуборд крю разказва за най-новия им проект  „After all“ и за тихия напредък на сноу сцената в южната ни съседка…

Кой е в крюто Silent Progression?
Алекс Питолис: режисьор/монтажист/оператор
Димитрис Манятис:  режисьор/монтажист/оператор/фотограф
Дики Бъри: оператор/фотограф
Джон Грипеос: оператор

От колко време карате и снимате заедно?
Караме заедно от както се качихме на дъските за пръв път през далечната 1999г. Но цялата тази история със снимането започна през 2005-та с първия ни проект “Silent Progression 01“, който съчетаваше скейт и сноуборд в едно DVD. Две години по-късно излезе следващият филм ‘’Full House’’.

От къде идва името Silent Progression?
Още от началото много искахме да измислим име на нашето сноуборд крю. Както вече ви е известно, Гърция е държава с доста топъл климат. Почти никой не знае, че тук всъщност има доста яки места за каране и немалко карачи. Ето защо ние сме eдин вид извън сцената на европейската сноуборд общност и от там идва първата дума “Silent” (провед от англ. тих, безмълвен). Progression (провед от англ. прогрес, напредване) идва веднага след нея…


Стан на стрийт състезание в Атина.

Разкажи ни малко повече за новият ви филм „After all“…
„After All“ е нашият нов проект. Това е третият ни филм и първият изцяло HD проект. Започнахме снимките миналият декември (2007г.). Снимаме с камери Sony FX1 HDV. Филмът трябва да е готов в края на 2008г или началото на 2009г. Кадрите са предимно от гръцки курорти и спотове (Парнасос, Василица, Каймакчалан, Калаврита Парнита и Атина), но също така в Ливинго, Италия през април и от парка на Лес дьо Алпс във Франция през юни. Карачите във филма са Джордж Узоунис, Кристиян Манусаридис, Димитрис Манятис, Алекс Питолис, Константинос Василиядис, Джон Грип, Димитрис Маврокефалос, Костис Мигос, Крис Михалос, Мино и Нейт.

Къде карате най-често?
Най-често гръцките курорти, из цялата страна, но освен това се стараем да правим поне по два трипа на година. Единият през зимата, другият през лятото на някой кемп, най-често в парка на Лес дьо Алпс.

Нейт Бозунг на гости на Silent Progression в Гърция. Снимка: Mertis

Има ли наистина готини места за каране в Гърция?
Когато има буря и има пудра за разцепване има няколко ненормални меска за каране, но подобни дни са много малко, имайки предвид, че курортите са ни отворени максимум за четири месеца в годината. Иначе Парнита е любимото ни място. Това е малка планинка до Атина, на около 30-тина минути. Там имаме няколко рейла, боксове, никакви карти за лифта, никакви писти…

Идвали ли сте някога на Банско или някой друг Български курорт?
Някои от нас са ходили до Банско, но не за да снимат. Само за да покарат или да участват в състезанията на Burton. Този сезон със сигурност ще ви дойдем нагости за да поснимаме някакви неща с вас!

Супер! Разкажи ми с няколко думи за сцената в Гърция?
Всъщност имаме доста хора които карат, но курортите са ни малко, скъпи, малки и често пренаселени. Има само един парк в цялата страна, който работи за около месец през зимата. Както можеш да се досетиш, тук не е някаква пълна лудница… Опитваме се да намерим нови спотове и места, където никой до момента не е карал и мога да ти кажа, че такива места съществуват тук и са невероятни.

Топли усмивки от Гърция. Снимка: Mertis

За още сноуборд от Гърция посети www.silentprogression.tv