7 пъти увеличaват площта на ски зоната във ПП Витоша

Планират се сечи и седемкратно увеличение на площта на ски пистите за новата голяма ски зона в Природен парк Витоша, съобщават от еко организацията "За да остане природа".

Заради новата ски зона в Природен парк Витоша ще се изсекат хектари смърчови гори, за да се изгради язовир за вода за изкуствен сняг, както и за да се увеличи двойно площта, заемана от ски съоръженията, казват от организацията.

Всичко това е забранено от Плана за управление на Природен парк Витоша, приет от Министерски съвет, и на Общия устройствен план на столицата, приет от парламента.

Природозащитниците припомнят, че законът позволява старите лифтове да бъдат заменени с нови, при това без необходимостта от промени в устройствения план.

Опитите за изграждане на много по-голяма ски зона в Природен парк Витоша създава опасност от индивидуална наказателна процедура по случая в Европейския съд.

Тя може да доведе и до спиране на средствата по европейски програми за проекти в Столична община, предупреждават природозащитниците.

Според "Витоша ски" АД обаче протестите на еко организацията са необосновани и незаконни

Концесионерът на ски пистите и лифтовете казва, че разширението на площта на ски пистата е включено в устройствения план на парка, където е описано и влиянието на проекта върху околната среда.

Представители на коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" ще присъстват на общественото обсъждане на доклада за екологична оценка на подробния устройствен план на новата ски зона, насрочено за утре, 14 юли от 10.00 часа в зала 3 на Националната спортна академия.

Източник:  БГНЕС