25-то място за Сани в Торино

23.02.2006г. Бардонекия (Италия)

Александра Жекова се представи на ниво във второто си състезание на Олимпийските игри в Торино и стигна до 25-то място в паралелния гигантски слалом за жени. Въпреки че тя бе състезателката с най-ниска позиция в ранглистата, на изключително голяма разлика от състезателката намираща се пред нея, Сани успя да победи пет много силни свои конкурентки след две бързи спускания в квалификациите.

Александра стартира своя първи квалификационен манш с последния състезателен номер 30 по синьото трасе. Жекова стартира много силно и преодоляваше с лекота вратите на много висока скорост. В долната част на трасето на т.нар. „малък пад” Сани допусна грешка, в резултат на което борда й поднесе и тя се отклони от идеалната карвинг линия на трасето, което й коства изоставане с около секунда и половина и така тя даде 13-то време на синьо трасе.

Във втория манш Жекова се спуска по червеното трасе и се движеше отлично, до момента в който не допусна лека грешка на вратата тип „банан”, което доведе до ново изоставане. В крайна сметка Александра остана с 25-то комбинирано време от двата манша.

„Доволен съм от представянето на Александра в слалома. Освен типичния за нея хъс, тя показа и голямо израстване в карането на голямо състезание, което направи впечатление на останалите треньори и журналисти тук”, сподели по телефона старши треньорът Виктор Жеков.

Олимпийска шампионка в паралелния гигантски слалом стана швейцарката Даниела Мьоли, среброто отиде при младата германка Амели Кобер, а бронзовия медал заслужи Роузи Флетчер от САЩ.

Двамата представители на българския сноуборд на игрите в Торино се прибират на 27-ми, след което ще продължат подготовката си в България.

Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки