What’s Up? – Сани Жекова

Както вече споменахме, преди няколко дни Александра Жекова се класира втора в сноубордкрос дисциплината на зимните X Games в Аспен. По тази причина се свързахме със спонсорирания от FIBANK, Audi, Mtel, Generali, BURTON, DRAG & GIRO 2012 X Games медалист за няколко кратки въпроса по събитието. Ето ги и тях..


28 януари 2012, Аспен. Сани Жекове със своя медал и българския флаг по време на официалното награждаване на жените в Snowboarder X. Снимка: Allen Kee / ESPN Images.

WR: Сани, честито! Супер много се радваме за теб, сигурно си на седмото небе. То и има за какво.
Сани: Здравейте от Брекенридж! Много се радвам на медала, защото наистина сбъднах една от смелите си детски мечти! Е да, не успях да взема златото, но поне положих сериозни усилия. Едва не се размазах след като overshoot-нах един от скоковете и загубих много скорост, но поне си опазих втората позиция.

WR: С каква нагласа стартира? Очакваше ли да вземеш медал от състезанието?
Сани: За мен Winter X Games винаги са били най-вълнуващото и значимо състезание в света на екстремните спортове. След като положих доста сериозен труд в последните няколко години, най-накрая бях физически и технически абсолютно подготвена за битки и победи. Беше въпрос на време. Този път някак си успях да се дистанцирам от еуфорията и напрежението. Исках да се концентрирам единствено върху снега, препятствията, скоковете. Исках да съм максимално бърза, прецизна, в същото време агресивна, точна, аеродинамична, хладнокръвна, уверена. До някъде ми се получи… и си отмъкнах медал.

WR: И още как! По традиция трасето на X Games става все по-сложно с всяка година. Как беше този път?
Сани: След като миналата година половината състезатели си тръгнахме с контузии, тази година трасето ми се стори малко по-лесно и безопасно. Въпреки това никак не беше за подценяване – скоростно, дълго, но много приятно за каране.

WR: Ти си най-младата от трите финалистки, а заедно със Сузи Мол и сред всички от 6-те участнички. Това помогна ли ти или по-богатият опит на по-големите е предизвикателство? Сани: Определено по-богатия опит на по-големите е предизвикателство за нас, по-младите. Но напоследък доста често си показвам зъбките и те започнаха да се притесняват.

WR: Кажи ни нещо интересно от това издание на X Games, което няма да прочетем по медиите?
Сани: Нивото е умопомрачителноооо! Това само на вас ще ви го кажа, в интервютата карачите рядко говорят за това как и по колко време всъщност тренират през годината, за да дойдат на това състезание, колко човека стоят зад тях като екип и т.н. МакМорис разправя как просто си кара ей така с приятели и се забавлява и ей така, уж на шега си прави по няколко корка съвсем небрежно и печели златото и в Слоупстайл и в Биг Еър…Всъщност всяка сутрин загрява по 1 час с велоергометър, стречинг и масаж в тентата на Red Bull. С него работят сигурно поне трима специалисти в различни области… През лятото в 8 ч. е в New Zealand Snow Park и започва да скача – по 4 корка в серия до отказззз, до отказ… едно и също – докато не стане перфектно! Видео, анализи, фитнес тренировки, рехабилитация, сухи тренировки на батут и т.н… И хич да не ми се прави на чак толкова небрежен. Останалите също – тренират и то много сериозно!

WR: Следващата ти спирка е световната купа по сноуборд крос в Blue Mountain. Какви са очакванията ти за там?
Сани: Нова дестинация, звучи вълнуващо. Да съм жива и здрава и да съм в зоната!

WR: Пожелаваме ти всичко това! Кога си идваш в България?
Сани: Към края на февруари ще си дойда за малко. Поздравиии!

WR: Мерси много за отговорите, Сани! Още веднъж – супер много се радваме за теб!


Снимка: Allen Kee / ESPN Images