bluebird-2

#TB: Забравени герои – Kevin Jones

Kevin Jones – или за по-кратко KJ. Човекът, превъртял играта в сноуборда, и започнал пак отначало. Рок звезда от началото на новия век, спечелил дузина медали от X-Games. Легенда!

as-snb-kj-heli-576jpg

Роден е на 23 Януари 1975 г. в Sacramento. Още от малък започва да кара скейт, което очевидно му се отдава – на 10 години печели състезание по скейт-слалом. На 17 г. се запалва по сноуборд от филма Riders on the Storm и от там нататък животът му се преобръща. Никак не му се е нравило да е от тези с неоновите костюми, които се мъчат да карат скейт на снега, но свикнал.

Отначало започват състезанията – първото му е докато е още на 18 г. Тогава, само след една година каране, показва доста сериозни умения. А за да тренира и за да е по-близо до планината се премества  в Truckee, недалеч от Squaw Valley. Там започва да се подготвя сериозно за състезания.

През 1995 г. е първото му участие в X-Games. И оттогава чак до началото на 2002 г. той е неизменна част от тази серия, като през по-голямата част от времето печели медали и в двете дисциплини – Big air и Slopestyle. През 2001 г., освен с медали, за първи път е награден и с титлата Best Freestyle Rider of the Year от Transworld Snowboarding Magazine. Така Кевин се превръща в рок-звезда. Негови играчки-про модели се произвеждат и до днес.

51HMj7BoEEL

Още от началото на състезателната си кариера спонсорите го виждат и първите, които го привличат са Lamar. Плащат му, обличат го и той се състезава за тях. След тях той се включва в Jeenius – като ръководител на страничен проект на Forum Snowboards & Peter Line. Интересен факт е, че Кевин е помогнал за създаването на Capita Snowboards,  дори е имал про модел – The “Kevin Jones” Black Snowboard Of Death. Но по абсолютно същото време той избира поканата на Jeenius, в отбор заедно с Tara Dakides, Eddie Wall и Andreas Wiig. За връзката му с Tara Dakides сигурно пише в списание Блясък…

Ето как коментира той периода в Capita: “Yea that was a crazy time in my life! I was getting pulled so many different ways I didn’t know witch way was up! Those guys are so awesome. Blue, Jason and the artist they had behind them were so insane. I am so happy to see what those guys have done, from literally nothing! Sometimes I kick myself for not staying with them.”

Ето това е дъската:

Untitled-1

 

И все пак не може да се оплаче от спонсори: DVS, Remind Insoles, Bluebird Wax, Union Bindings, Bern Helmets. А преди това минава и през големи компании като Billabong и Arnette. Дъската му в момента е Compatriot - компания, разграничаваща се от капитализирането от големия бизнес,  привличаща карачи, които наистина живеят със сноуборда.

Някъде в периода 2004-2005 г. KJ отива за кратко в Орегон. Там преосмисля цялото си съществуване и се скрива от светлините на прожекторите. Вече сноуборда за него не  е състезания, медали и списания. Рибарство, планинарство, тих и спокоен живот. И започва ровенето в пудрата.  С последните си спестявания през 2009 г. заминава за Jackson, Alaska при своя приятел Mike Hatchett (Standart Films), който му удря едно рамо. И се озовава в рая за всеки сноубордист по света. Огромни склонове, пълни с огромни количества сняг. Там среща приятелството на Jeremy Jones и Xavier de le Rue.

Неговият коментар е достатъчен, за да разберем наистина какво е в Аляска:

Just being in Alaska is a blessing. There is no other place that I would rather be right now. Every snowboarder’s dream should be to come up here and rip these mountains. They are perfect.

През сезон 2010-2011 г. започва да снима своята видеочаст за филма от поредицата Totally Board – TB20. Някои казват, че това е завръщането му, други казват, че това е пенсионирането му. Каквото и да е той явно се забавлява.