IMG_5713

Red Bull Fragments – Ето как мина

Предишната вечер:

- Ало, Били, как е там, вали ли сняг?

- Какъв сняг!?! Вали дъжд… Но състезание ще има!

Беше събота, 22 януари. Бях се насочил към Боровец за събитието, за което толкова много писахме, а именно Red Bull Fragments. Паркирайки колата, вече чувах познатия глас на Бат Рад от високоговорителите да обявява тренировките. Времето се беше изчистило, облаците се бяха вдигнали и пред мен се показа творението на Кико Гъстев и компания – невероятен сетъп, в типично стрийт стил. Горнатата част се състоеше от Wallride (oгромен), PVC rocket, A-frame box и прав rail (перфектен за дизастъри). Долната част също беше доста хардкор – Double Kink Rail, прав box, пикник Table и Stair Rail. Съдиите, които отсъждаха триковете бяха Изток Шуматич, Иван Иванов – Кебапа, а на мястото на предварително обявеният Войтек Паушвияк дойде небезизвестният словенец Марко Грилч.

IMG_5701

Сетъпът беше наистина брутален. Досега не бях виждал такъв в България. Карачите се бяха приготвили на старта и започнаха да тренират. Първоначалните им опити бяха само тестване за скорост и летеж, но след половин час вече виждахме сериозни трикове. След тренировките дойдоха квалификациите, когато за съжаление мъглата и валежът между дъжд и сняг слезе в парка. Това обаче изобщо не попречи на нито един от 40 състезателя.

IMG_5698

IMG_5811

IMG_5822

IMG_5735

Присъстващите, специално за събитието, чужденци направо не издържаха и летяха с триста от засилката. Но и българите не се даваха – силно впечатление ми направи Антони Кръстев, който минаваше wallride-a със зверска скорост. Димо “Гъзето” естествено изпъкна с неговия характерен стил (липсваха му само машинки за скейт, закачени на дъската). Най-малкият състезател, Бобчето (13 г.) постави в шах доста от батковците – стабилни слайдове и агресивно каране! Гумата, след тежка контузия миналия сезон, явно се бе възстановил и блъскаше бекфлипове от рокета. Едно OG от Витошката школа, което се бе позагубило също беше там и редеше трик след трик – Христо Христов! Всички видяха плавния и лек стил на Марио Беньо и Лозьо Димитров, но за кратко – и двамата се контузиха и спряха да се състезават… Бързо възстановяване момчета! От чужденците ми направи впечатление Михаел Шатз – много техничен и скоростен карач.

IMG_5779 IMG_5693_1 IMG_5713

Дойде ред и на финалите – времето беше станало направо ужасно – мъгла и лепкав сняг. На никой обаче не му пукаше – джем сешъна течеше с пълна сила между избраните от съдиите 20 карачи. Имаше много хъс в тях, а и публиката не спря да ги подкрепя до последно.

IMG_5809

На съдиите им беше много трудно, защото просто всеки от състезателите се раздаваше все повече и повече! И все пак крайното класиране е това:

1. Малвин Скалпина – пътуване до RedBull The Station

2. Давид Шрубер

3. Матич Забодник

Джими Чокоев взе наградата за Най-добър трик от Animal с fs 270 to 450 out wallride, а Жига Раковетс взе същата награда, но от Burton със switch fs board slide на double kinк-а.

Една необявена дотогава награда озари Бобчето. Цял ден блъскайки по уредите с 300, той не остана незабелязан. Марко Грилч му даде възможност да снима и да кара с него в следващия Grillosode. Респект!

IMG_5842

От парка имат добра новина и за всички нас – той ще е отворен и след състезанието с някои изменения. Следете  Snowpark Borosport за повече инфо.

 

Както каза Бат Рад по микрофона: “Един празник на сноуборда”.

 

Снимки в галерията: Ванчела Митова и Яне Голев