_MG_1099

Направено в България: Dlirium

Ето че отново изкачаме с нещо ново, произведено тук и много подходящо за лятото. След като изпратихме зимата и натикахме бордовете под леглата е време да сложим късите гащи и новите кецове. И като стана дума за кецове, нека ти представим новия български бранд – Dlirium. Зад него стоят петима младежи, осъществили мечтата си, а именно да имат свой модел обувки. Ние успяхме да се срещнем с двама от тях – Емо, който се занимава с 3D визуализация, обича да кара фикси и е истински колекционер на маратонките. Георги от друга страна пък е зъботехник, но хобитата му са доста различни от професията – още от дете с тайфата кара агресив кънки, а в момента е запален по уейкборда. В кюпа са още Даниел, Димитър и другия Георги.

10926224_1607108402835706_1023609626931636129_n
Кажете ни момчета, как решихте да направите собствен бранд?
Георги: Ние от деца сме си заедно, имахме еднакви интереси, но след като пораснахме се отдалечихме всеки започна да се занимава със своите неща и така решихме да се обединим, чрез нещо общо и това се оказа Dlirium. Като цяло всичко стана много бързо.
А защо решихте да бъде за кецове?
Г: Ами ние всички сме увлечени по кецовете, Емо е по-краен той е Sneakerhead, другите две момчета пък се занимават с обувки, но не спортни и общо взето са в този бизнес имат опит и така стигнахме до идеята да направим кецове.
Емо: Освен всичко това, той каза, че ако аз не играя няма да участва и така се събрахме и реализирахме идеята си, която ни отне около половин година.
Кажете повече за спецификата на вашите кецове, какви материали използвате?
Г: Материалите са изцяло кожа, с гумени подметки. Всичко е поръчано от италиански производители. Първия ни модел е изцяло от велур с елементи отвън от естествена кожа, а от вътре хастара също е кожен и много тънък. Най-важното е, че нищо не е от тук, а е внос от чужбина.
Е: Единствено сглобяването е тук.

_MG_1087

Как според вас изглежда перфектния кец, каква е вашата дефиниция?
Е: Перфектния кец.. (звъни му телефона) Перфектния кец е такъв,като го сложиш да нямаш мазоли от първото носене (смее се). Всъщност сериозно, за мен е този, който можеш да го сложиш със всичко, да подхожда на всяко облекло и разбира се да е удобен.
Г: Не мога да кажа точно определение, защото всеки харесва нещо различно, индивидуално, но за мен перфектното се състои в изработката и материалите, които се използват, да са от високо качество и да не се правят никакви компромиси. А също така и когато ги изтъркаш или скъсаш да си кажеш „не не, не мога да ги хвърля“.
Сега след като пуснахте първата си колекция, какво следва от тук нататък?
Е: Ами вече мислим за есенни модели, обсъждаме идеи за висок вариант.
Г: В същото време първия модел ще продължаваме да го правим и за напред, като може би ще сменяме цветове и материали. А за есента се надяваме да изработим изцяло нов модел с нова визия.

_MG_1102

_MG_1100

В това цялото начинание, което сте започнали включват ли се и ваши приятели, помагат ли ви?
Г: Да, още в началото когато започнахме, най-много мнения и препоръки получаваме само от приятели и от семействата ни, все пак те ни подкрепяха.
Е: Естествено имаше и такива, които недоволстваха. Защо това, защо онова, напълно нормално всеки си има предпочитания.
Вие сте доста хора като екип, как сте разпределили длъжностите?
Г: По принцип всичко го обсъждаме заедно и заедно взимаме решенията, но като роли – аз отговарям за теста на новия продукт и разпространението. Отделно от това, искаме кецовете ни да стават и за спортове като BMX и скейт и наблюдавам някои момчета, за нещо като спонсориране.
Е: Аз отговарям за дизайна, материали, цветове, тенденции, защото и повече ги следя тези неща.
Г: Другият наш приятел Даниел е в Англия, той ни помага от разстояние.
Е: По-скоро ни дава благословията си и праща кинти. (смеят се)
Г: Останалите две момчета Димитър и Георги – първият се занимава с маркетинга, медиите и други подобни неща. А Георги е в производството и счетоводството, и поръчките на материали.

От всичко това и от цялата работа по създаването на Dlirium какво научихте?
Е: Аз научих, че всичко е човешки фактор, колкото и да изчисляваш и да смяташ. Мислехме, че на тази дата ще вземем това, на следващата другото и накрая, че в точно определения момент всичко ще е окей, но се оказа, че не е така. Тоест, че си зависим от хората и нещата не винаги се случват така, както си ги планувал.
Г: И не само, научихме се да бъдем по-концентрирани и съсредоточени. Dlirium ни обедини, срещаме се, обсъждаме, караме се и така станахме по-сериозни.
Според вас защо хората трябва да си купят Dlirium?
Е: Ами произведено е тук! Защо да си даваш парите за нещо внесено от Китай със съмнително качество, докато тук получаваш продукт с гарантиран произход, добри материали, качествено обслужване и най-важното е българско.
Г: Ние за начало искаме да ни харесат приятелите ни и хората около нас, защото те бяха много ентусиазирани от това, че почваме да правим нещо подобно и не знаеха какво да очакват. Но в момента са изключително доволни и си купуват кецовете без много да ги убеждаваме.

_MG_1094

Как си представяте марката след 5 години?
Г: Аз след 5 години се надявам Dlirium да има поне 2-3 утвърдени модела, които да се продават в по-големи количества. По-голямо разпространение и може би с лица, които да представят марката ни. Като цяло си представям развитие.
Е: След 5 години може спокойно балканския регион да го налазим (смеят се). Ами да, напълно реално е, все пак в близките страни около нас няма подобни марки за кецове.
Така като говорим за бъдещето мислите ли вече за колаборация с някой друг български бранд?
Е: В момента това ни е една от главните цели, освен сезонните колекции, които излизат ще бъде добре да пускаме и някоя колаборация в ограничени бройки.
Г: Да естествено, че мислим върху това. Колаборациите са много яки и още от самото начало, когато започнахме с кецовете вече обсъждахме и подобни варианти.
Коя популярна личност бихте искали да видите с Dlirium?
Г: Ако трябва да бъда честен на този етап бих се радвал повече да виждам мои приятели и познати с Dlirium от колкото някоя известна личност.
Е: Аз ще се кефя да виждам случайни хора по улицата, които са си ги купили. Това ще ми е достатъчно.
А Криско искате ли да ги носи?
Г: Направо не знам, ако иска да ги носи – 100 лв. струват.
Е: Не знам дали има толкова малък калъп за номерация.
Г: Може да му дадем от дамските, те ще му станат. (смеят се)
Извън шегите, подарихте ли кецове на някой от семейството си?
Е: Да, сестра ми беше първата, която получи един червен чифт, веднага намаза.
Г: Аз не съм, казах им да си купят. (смее се).

11025746_1607505092796037_4348875952066323902_n

За финал, какво е Dlirium за вас?
Г: Ами, Dlirium, може би с това трябваше да започнем, това сме ние и нашето приятелство. През 90-те, когато се събирахме с нашите приятели и карахме кънки имаше такава тенденция всяко crew да си има име и нашето естествено се казваше Dlirium. Това е един вид символ, който си остана и като се чудихме как да се казва марката това беше единственото подходящо, защото показваше нашето обединение.

Кецовете Dlirium можеш да намериш на http://dliriumbrand.com/