cloudnine snowboards

Направено в България – Cloudnine

Ето, че отново сме тук, след силните събития Red Bull Fragments в Боровец и World Rookie tour в Пампорово дойде ред да ти представим нещо ново и най-важното – българско. Става въпрос за висококачествени, ръчно избработени ски и сноуборд дъски с името Cloudnine. За тяхната направа се използват едни от най-добрите материали – сърцата на бордовете и ските са от първокласна дървесина от трепетлика и ясен, доставена от местни майстори дърводелци. Структурен топшийт, който освен визията, която придава на продуктите, е изключително здрав и износоустойчив. Високоскоростна база и кантове от закалена стомана и всичко останало необходимо за създаването на качествени ски или сноуборд, идващо директно от компании в тази индустрия. Зад проекта стоят три свежи момчета Юлиан, Миро и Влади- и тримата вдъхновени от планината, мотивирани да създадат възможно най – добрия продукт. И тъй като ние страшно много харесваме подобни агенти решихме да посетим тяхната малка работилница в Правец. Ето какво ни разказаха те:

Cloudnine snowboards

Здравейте момчета, кажете ни повече за вас, и защо сте само двама в момента?

Миро: Здрасти, аз съм Миро тук е и Влади, а Юли го няма защото е в Боровец – там работи като инструктор. За себе си мога да кажа, че извън Cloudnine работя на свободна практика като индустриален дизайнер и имам участие в създаването на българския автожир(летателно средство, подобно на хеликоптера бел. ред.),  Ligthning на NIKI Aviation. А иначе общата страст към планината и карането ни доведе до това да създадем собствена марка и вече половин година не сме спрели да работим.

Влади: Аз по образование съм инженер, но по призвание планинар. От шест години работя като ски и сноуборд инструктор в Боровец. Карам от адски много време ски и борд, като това е и идеята на Cloudnine – да обедини скиори и сноубордисти, защото е хубаво всички да се забавляват и не трябва да се делят.

А как се намерихте?
Влади: С Миро се познаваме от деца, заедно сме се учили да караме борд, а с Юли се запознах, когато отидох да уча във Варна. След това с Миро го научихме  да кара сноуборд, прекършихме го така да се каже и от там нататък започнахме да развиваме идеята.

Как се зароди проекта Cloudnine?
Миро: Идеята се беше зародила от много време, но последните две години узря по-добре в нас и през 2014 решихме да го направим.

Влади: Като идея го има още от студенти, а като реализация стартира последната една година. Първата ни стъпка беше да видим дали ще се справим, тъй като имаме техническите познания. Събрахме още полезна информация и искахме да видим дали сме способни да направим подобен продукт. Но също така и от любовта към спорта, и за да може сцената да тръгне напред.

Cloudnine snowboards

Може ли да кажете повече за ските и бордовете, като форма, дължина и гъвкавост? За технологията и направата?
Миро: В момента се правят тестови прототипи от сноуборд модела Tanto и от ските Kitsune. Tanto е джиб/фрийстал ориентиран борд, може да се каже, че е съвсем малко по-широк от повечето дъски на пазара. Предвидени са няколко размера, като на тестовите бройки дължината ще е 150см. Флекс идеята е да бъде в два варианта: джиб подходящ за всички, които обичат боксовете, рейловете и всичко, което може да бъде изпързаляно. Независимо дали караш в парка или в градска среда. Другият фрийстал вариант, ще е с по-твърд флекс, за да гарантира по-добра стабилност при засилката и презимяването на големи скокове, когато всичко става на скорост. Моделът Kitsune е с форма, вдъхновена от шейпове на ски в “big mountain” и “powder” класовете, като сме се опитали да създадем форма и флекс ориентирани повече за цялата планина без значение дали обичате да карате в курорта или да излезете извън пистите.

Влади: Технологията, по която работим е същата като при повечето производители на ръчно изработени ски и сноубордове. Включваща преса, матрици, калъпи, композитни тъкани и всички  материали необходими за направата на бордове и ски със сандвич конструкция и странични стени (sidewalls). Пресата е проектирана и направена от нас, а преди да я тестваме на живо е пробвана на компютърна симулация, за да разберем дали ще издържи на нужното натоварване. Снабдена е също с матрици ( те предават профила на ските и бордовете), които са изработени на CNC машина, а по-интересните неща от технологията ще запазим в тайна.

Какво ви вдъхновява да продължавате напред?
Миро: Когато виждаш, че някой етап си го минал успешно желанието да видиш следващия завършен те мотивира още повече. За другите процеси като дизайна и графиките вдъхновението идва от природата, гледаме да сме обвързани с планината.

Влади: Ако трябва да отговоря с една дума планината ни вдъхновява най-много. В процеса естествено има спънки, но всичко се преодолява и това не ни спира да продължим.

Cloudnine snowboards

Каква е следващата ви крачка?
Миро: Следващата крачка, надяваме се след успешно изкараните първи тестови бройки е да търсим финансиране. Насочили сме се към няколко неща, най-вероятно ще опитаме чрез методи като “crowdfunding”. Голямото ни желание, обаче е да кандидатстваме по някоя оперативна програма за финансиране от Европейския съюз. Това сме си заложили като план, за да продължим без да правим големи паузи.

Влади: Освен това, което каза Миро, март месец смятаме да покараме малко със ските и дъските, да се уверим, че всичко е наред. А като цели сме си поставили да развием нещата на малко по-високо ниво като оборудване и технология, за да бъде процеса по-лесен.

Успехът за вас е?
Миро: Той е поетапен, за сега е да изкараме много добро качество от първите модели.

Влади: Успех първоначално ще бъде ако карачите, които тестват са доволни. А за напред ако можем да покажем на хората по света, че и в България може да се прави нещо качествено и продуктите да се продават навън. И не единствено от гледна точка бизнес, а и ние самите да докажем на себе си, че можем да се справим.

Като стана въпрос за карачи бихте ли спонсорирали някого?
Миро: Разбира се с удоволствие.

Влади: Естествено, стига работата да върви добре и при нас (смеят се). Иначе първите дъски ще могат да се пробват от всеки без никакви ограничения, който пожелае ще има възможност, а също така сме уговорили и няколко карачи от родната сцена да пробват и да кажат своето мнение.

Cloudnine snowboards

Кои са те?
Влади: Ще ги запазим в тайна за официалното събитие. Ще има по един двама и за ските и за сноуборда.

Миро: Много важно за нас ще бъде да чуем тяхното мнение, независимо добро или лошо.  Съответно ако е отрицателно няма да го скрием и ще работим върху това да направим нещата както трябва да са.

Кой известен карач искате да видите с дъска или ски Cloudnine?
Миро: От скиорите този, който най-много ми прави впечатление, може би е Eric Hjorleifson, но това за сега е само в мечтите ми.

Влади: Аз искам да видя Торщайн Хоргмо как ще я кара дъската.

Опишете Cloudnine с една дума?
Миро: Cloudnine e твоята частица щастие.

Влади: Еуфория, това е буквалния превод. Ние искаме да представим нещата така че самите продукти да отговарят на името, тоест когато караш да се чувстваш щастлив.

За финал, последно изречение към всички, които карат и към читателите на Whiteroom?
Миро: Да се надяваме да има по-добри сезони за в бъдеще и всички да бъдат по-обединени. Нека няма разделение между скиори и сноубордисти, а просто да споделят емоцията от каране, неслучайно това е и една от мисиите на Cloudnine.

Влади: За хората, които карат – стискайте палци за повече сняг, повече усмивки, а за читателите мога да им пожелая само напред.

Повече информация и контакти може да намерите в официалната Facebook страница на Cloudnine.

Интервю: Атанас Атанасов
Екшън снимки: Константин Тръпчев - www.facebook.com/kikvisions