gigi_bor

Mary Jane Open Cup 2005

Марио Беньо ще представя България на Burton European Open` 2006 в Laax, Switzerland – престижно състезание, част от системата TTR в което взимат участие най-добрите райдери в света. С gangsta-stylee switch frontside rodeo 720, Марио спечели провелия се на 6 март 2005 г на Витоша трети кръг на Mary Jane Open Cup в дисциплината Big Air и стана носител на купа Mary Jane` 2005, която му осигури квотата за участие догодина в Laax.

Със старта на Витоша завърши веригата състезания по сноуборд Mary Jane Open Cup. Това е първата в България поредица от състезания, които съчетават алпийските дисциплини и свободния стил на едно място. За пръв път имаше и толкова голям интерес от страна на медиите в страната към сноуборд състезание, провело се на територията на България. По-точно за пръв път интересът бе толкова висок към свободния стил, тъй като нашите национали в алпийските дисциплини се радват на голямо медийно внимание през целия сезон, покрай постиженията си в България и чужбина. Също така за пръв път в България се проведоха Big Air състезания в отпуснатия Jam Session формат, на уникални за страната уреди. В трите кръга на Mary Jane Open Cup взеха участие най-добрите български сноубордисти от всички клубове в страната, а двама от най-известните професионални райдери в света – сноубордист № 1 за 2002 г. Gigi Ruf и испанецът Iker Fernandez от Burton World Team, бяха поканени да участват в Big Air демонстрации по време на втория кръг на веригата – още нещо, което се случва за пръв път в България. Всичко това направи Mary Jane Open Cup един уникален празник за сноуборда в България.

1-ви кръг. 6 Февруари 2005, Пампорово – Паралелен Гигантски Слалом
Историята започна на 6-ти февруари в Пампорово, където Михаил Кръшняк от клуб “Орион” и Теодора Пенчева от Национална спортна академия спечелиха I кръг за купата в дисциплината Гигантски Слалом..

2-ри кръг. 2 Март 2005, Боровец – Паралелен Слалом, Big Air
На предния ден в Боровец картината на пръв поглед беше позната – Кико, Никола, Стьопата и Илиян са награбили лопатите и вече трети ден с помощта на ратраците на курорта работят по уреда на който ще се проведе състезанието. Резултатът беше, че ски скокът до хотел Рила бе трансформиран в голям спайн, който изглеждаше като изваден от сноуборд списанията.

В този кръг на веригата от състезания се включиха рекорден брой участници – 35 в Паралелния Слалом и 48 в Big Air. Победата в алпийските дисциплини при мъжете грабна Владимир Трифонов от НСА. При жените най-бърза бе Мария Димова от клуб „Ледени ангели”.

Big Air представляваше особен интерес с това, че форматът му беше Jam Session, т.е. всички класирали се на финалите райдери, вместо да имат ограничен брой скокове, имаха възможност да демонстрират стила и уменията си, когато и колкото пъти искат в продължение на повече от час. Спайнът беше невиждана до сега гледка за повече от участниците. Това че стените му бяха замръзнали караше всеки да има едно на ум, особено след като Дочо претърпя лоша контузия на тренировките от огромно, но уви превъртяно родео. Всички изтръпнаха допълнително след като местните ПСС отреагираха с голямо закъснение, но това е тема за друг разговор…

Както става обикновено денят започна с плахи опити за straight airs, грабове и по-скоро несигурни приземявания от дясната част на спайнa, но финала под светлината на прожекторите на курорта завърши със силни и стилни трикове. Сандала с огромно bs 180 прелетя целия спайн, Марио, Стьопата, Дими и др. въртяха 360-та, на Малкия Зелен му лепяха красиви method grabs и т.н. Златния медал отнесе Марио, на второ и трето място се класираха Стьопата и Хани Гавани. Теди беше единствената дама, престрашила се да вземе участие в състезанието за което заслужено взе златен медал.

Освен Big Air имаше и best trick competition на прав рейл под скока. Сесията преди финалите беше луда, но с най-добро представяне се отличи Стоил от София. Съдиите на rail session-a бяха самите Gigi Ruf и Iker Fernandez, които бяха дошли в България специално за този кръг на състезанието. Протата също се включиха в екшъна на рейла и на спайна – Iker започна с много стабилен bs boardslidе, Gigi – 180 to switch 5050 to 180 out, 270 to boardslide на рейла, после стилен methog grab над целия спайн, последвани от 180, 360… направо не можехме да повярваме, че тези хора са в Боровец и правят това.

3-ти кръг. 6 Март 2005, Витоша – Паралелен Слалом, Big Air
За съжаление Sani Alibabic, който се очакваше да пристигне за трития кръг от веригата, поради здравословни проблеми отложил патуването си в последния момент. Състезанието от последния кръг, който първоначално беше предвиден за Банско се проведе в долната част на Лале 1. Отново познатите лица се изявяваха на гигантския Big Air-a – Илиян с bs седмици, Стьопата – fs родеота, Байков със стилни 360-та, Асен с backflips. Особено силно впечатление направиха младите пушки – Дими, Бено и “малката машинка” – Лозьо, както го нарече водещия – Боби Сабята… 16-годишния Лозьо освен стабилните грабове, приземи и огромни bs 180 и bs 360. Павката беше с контузия на крака, която обаче не му попречи да пробва своя fs 720. Отново Теди беше единствената дама на скока и дори без конкуренция тя реши, че грабовете не са достатъчни за златен медал и опита на няколко пъти да направи backflip… При мъжете на първо място застана отново Марио.На второ се класира сребърният медалист от Боровец Стьопата / Flip Mode /. Бронзови отличия получиха Асен Лилов / Блейд / и Илиян / Flip Mode /.

На Витоша също не се размина без rail contest. На flat-down кинкът видяхме огромни disaster-и to bs и fs boardslide от Илиян и Владсън, плавни noseslide-ове от Никола, onefoot 5050 от Хани и още много добри трикове… Изборът, кой да получи наградата за най-добър трик толкова затрудни съдиите, че накрая се наложи 5 души с еднакъв брой точки да направят по още два опита на рейла, за да бъде определен победителят. Въпреки, че изборът отново беше много труден в крайна сметка победител стана 21-годишният Атанас Маламов от “Сноуборд общество” – Смолян, който убиваше рейла с всевъзможни трикове – 180 to 5050, disaster 360 to 5050, disaster 450 to bs boardslide. Наско спечели чисто нова дъска – Dominant Slick, осигурена естествено от Burton.

Генерално класиране
В генералното класиране за купа Mary Jane` 2005 в дисциплината Биг Еър, след Марио Беньо се наредиха Стефан Попадийн (Стьопата) и Димитър Чокоев. На почетната стълбичка за да получи своя златен медал се изкачи и 19-годишната Теодора Дамянова. Носител на купа Mary Jane` 2005 в алпийските дисциплини при мъжете стана състезателят на клуб “Орион” Михаил Кръшняк, при жените Мария Димова от клуб “Ледени ангели”.