12250070_1713192918910973_8821476144916146441_n

Know before you go в България

12250070_1713192918910973_8821476144916146441_n
От Фондация Николай Додов до любителите на зимни спортове във България;

Зимата наближава, скоро планините ще бъдат покрити със сняг и ще привлечат поток от туристи, алпинисти, любители на извън пистово каране ; скиори и снoyбордисти, както и любители на снежни моторни шейни. Придвижването през зимата в планина е свързано с лавинна опастност. Статистиката на загинали в лавини в Европа от миналатa година е над 50 човека, трима от тях са българи. В САЩ сезонно загиват в лавини над 30 човека. За да не бъдем част от тази тъжна статистика трябва да се образоваме. Искаме да ви запознаеме с програмата за лавинна безопастност; Какво да наyчим преди да отидем в планината през зимата “Know Before You Go”. Тази програма е създадена от служители на Националната Американска Служба по Лавинна Безопасност с дългогодишен опит по Скалистите планини.

Програмата включва видео, което показва разрушителната сила на лавините и какво е необходимо да научим за да се придвижваме безопастно в планината през зимата. Професионални атлети като Mikaela Shiffrin, Jimmy Chin, Travis Rice, Jeremy Jones and Chris Davenport споделят техния опит.
Програмата също така включва над 60 диапозитива и лекция от професионален лектор по лавинна безопстност, който ще ви запознае с необходимата екипировка по лавинна безопастност и как да я използвате, как да разпознавате опастността по снежните склонове на планината, как да научите повече за лавините и къде да вземете класове по лавинна безопастност. Програмата е за всички възрасти; от любители, които никога не са взимали класове по лавинна безопасност до хора с дългогодишен опит и знания. Винаги има нещо ново да се научи за любимия ни сняг за да можем да вземем правилното решение, което ще определи разликата между едно незабравимо спускане или трагедия.

Премиерата на Програмата “Know Before You Go” ще се проведе в София, представена от Georgy Georgiev and Free Mountains Association. Скоро ще бъде известено мястото, датата и часа. Фондация Николай Додов ви насърчава да вземете участие. Georgy Georgiev and Free Mountains Association с помощта на Националната Американска Служба по Лавинна Безопасност са в процес на превод и отпечатване на дипляна по лавинна безопасност в която със снимки и кратки обяснения са показани основните моменти за безопасно придвижване в планината. Те ще бъдат разпространени по зимните центрове в цяла България.

Фондация Николай Додов ви пожелава снежна и безопасна Зима!

Message from Nickolay Dodov Foundation; GO BIG, BE SAFE, TO SEND IT SAFE EDUCATE YOURSELF!