snowboarding-goggles

Goggles

Има няколко неща, които могат да развалят дори и най-добрия ден в планината. Некачествените ръкавици и измръзналите пръсти, закачане на седалковия лифт последвано от звукът “хръц”, висенето на огромни опашки, недружелюбните скиори в трета възраст размахващи щеки в ръка, камъните под снега… Но може би на едно от първите места в този списък би трябвало да заема абсолютното нeудобство, което представлява запотяването на маската. Докото не можем да предвидим кой скиор изведнъж, безпричинно ще избухне в ярост и ще размаха щекитe си, можем да се погрижим поне запотяването на маската ни да не става причина за развалянето на някой иначе перфектен ден. Ето няколко полезни съвета:

1. Докато караме, телата ни генерират топлина. Ако дрехите ни не пропускат топлината навън (т.е. ако не са дишащи), тогава ни става топло и вълни топъл въздух излизат през яката на якето. Това може да е причина маската да се запотява. Не бива да ви става прекалено топло. Обличайте се правилно и използвайте вентилационната система на якето си.

2. Когато маската е запотена не е хубаво да се опитваме да я избършем. Anti-fog плаките би трябвало сами да се изчистят след известно време. При опита си да я избършем има вероятност само да навредим на плаката и нейното anti-fog покритие. Ако е много влажна от вътрешната страна, може внимателно да попием влагата със сълфетка или мек плат. В противeн случай, най-добрият вариант е да свалим маската за известно време (на седалковия лифт например) и влагата би следвало сама да се изпари. Не правете това обаче в много студени дни защото има вероятност маската да замръзне от вътре.

3. На някои модели проветритилните отвори могат да се затварят и отварят. Карането с отворени отвори също е добъм способ за изчистване на запотената маска.

4. Често при падане маската изхрърча в някоя посока и после я намираме цялата в сняг. При такива случаи изчистете снега внимателно, след което или изчакайте останалата влага сама да се изпари или я попиите със сълфетка или мек плат.

5. Ако след падане маската се е запотила и не иска да се изчисти, проверете дали сняг не е запушил проветрителните отвори. Ако е така, топлината не може да излезе и това пречи на маската да се изчисти.

6. Добра идея е да се минимализира свалянето на маската през деня за да се избегне запотяването и попадането на сняг или влага в нея.

Ако въобще нямате проблеми със запотяванета на маската значи сте изгубили 5 минути в четене на този текст. В противен случай и ако нищо от написаното до тук не помагa, купете си няколко маски и ги носете всичките в якето си. Щом се наруши видимостта на тази която носите, незабавно преустановете карането, свалете маската и я хвърлете през лявото си рамо (може даже да не спирате, а да изчакате и да направите това от седалковия лифт), извадете новата маска и продължете карането с отлична видимост!… AAAAAIGHT!