_DSC9486

(Fix &) Ride With Them

Има много голям шанс вече да знаеш за работилницата Fix&Ride, която отвори преди малко повече от година. Може да си носил там колелото си за поправка, може да си носил дъската си, а може просто да си минавал покрай ул. Хан Аспарух 37 и да си си мислил: “Защо, по дяволите, тука има труп?!

_DSC9486

Има шанс да познаваш и хората – Жоро “Колелото” Божинов и Даниел Колчев – Фъсти. На пръв поглед небрежни младежи. На втори – хора, на които може да повериш както вилката си за 4 500 лв., така и микровълновата си печка и да бъдеш сигурен, че ще си ги вземеш в по-добро състояние, отколкото си ги оставил.

_DSC9505

Когато веднъж станеш клиент на Fix&Ride, винаги можеш да се върнеш при момчетата, за да пиете по бира. Иначе те са винаги гостоприемни, макар че понякога ме е страх от Фъсти, но това е самовнушение. И двамата са супер отзивчиви и може да получиш ценен съвет за колелото си, независимо дали е маунтин байк или фикси. Може да си говорите за уейкборд, за безкрайни купони и за още по-безкрайно пиене, за предно движение и задни спирачки, за една от предишните работи на Жоро в един английски завод за чипс, в който хаква производството и така съкращава работното си време с 2 часа.

Въобще има голяма възможност вече да знаеш къде и какво е Fix&Ride, и че там може да си оставиш дъската за една вакса например. Затова няма смисъл да продължаваме с информацията. Всъщност текстът можеше да свърши още тук някъде. Но се оказа, че покрай Fix&Ride има малко повече, отколкото само инструменти за поправка и би било пропиляване на идеи, дух и на една хубава история, ако се ограничим само до стандартните факти.

Както споменах по-нагоре, първият поглед може да е подвеждащ или поне недостатъчен. Така е и с момчетата от Fix&Ride. Изглеждат безгрижни, обичат колела, поправят колела (и какво ли още не), но всъщност работилницата е само повърхността на една по-голяма идея. По-точно на много и най-различни идеи, които не опират само до смяна на гуми и настройка на скорости. Решихме, че си струва да разкажем за тях, така че ето една.

_DSC9603

Миналата година Жоро и Фъсти се запознават с хората от Ре-Акт – сдружение, което помага на деца и младежи в неравностойно положение, като хлапетата от възпитателното училище-интернат “Ангел Узунов” в Ракитово.

Както се сещаш, децата, които попадат в интернат не идват от най-перспективната среда, а когато се озоват в институцията (парадоксално), шансовете им за нормално развитие се стопяват още повече. На такова място няма много какво да правиш освен да измисляш тъпотии – просто никой не ти обръща внимание.

Жоро и Фъсти дават идея на Re-Act да направят заедно една вело инициатива. Те първо събират три чувала с дарени части за колела, а след това отделят шест уикенда в продължение на три месеца, за да направят курс за децата от интерната, в който ги учат как да сглобявят и ремонтират колела. Резултатът е 12 велосипеда и единственият добър човешки пример, който децата са виждали наскоро. След това, на 1 юни заедно провеждат и вело състезание в Ракитово, което е нещо като най-голямото събитие за града и със сигурност за интерната.

_DSC9527

От курса хлапетата придобиват умения, зарибяват се с хоби и виждат как и сами имат силата да направят нещо смислено и градивно. Между другото инициативата продължава и тази година, така че ако имаш ненужни части или някой стар Школник, може да ги занесеш във Fix&Ride. Така ще влязат в употреба и ще знаеш, че са станали полезни, вместо да ръждясват в мазето.

През 2014 г. Fix&Ride искат да организират и ендуро състезание в Ракитово. На него ще поканят най-добрите карачи от страната, а самите деца ще бъдат включени в организацията на събитието.

Тази инициатива на Fix&Ride е само един пример. Тя показва ценностите им – карането на колело за тях не е просто спорт или хоби, а начин да прокарат позитивна промяна в обществото и да променят заобикалящата ни среда към по-добро.

_DSC9601

С този стремеж се ражда една друга тяхна идея – стендът за колела на Витошка. В партньорство с Bicycle Cafe и фирмата XLC те измислят и изработват сами поставка за колела с инструменти, която беше свободна и безплатна за използване винаги, когато минеш от там. Идеята е да можеш сам и набързо да стегнеш някой болт докато караш из центъра на столицата. За жалост съществуването на стенда продължи доста кратко време, от една страна заради неразбирателство с Общината, а в последствие и заради затварянето на Bicycle Cafe. Момчетата обаче обещават, че това няма да е последното градско нововъведение, което правят.

Въпреки най-различни препятствия, Fix&Ride се развива. Това става благодарение на огромния ентусиазъм и енергията на Жоро, Фъсти и всички техни приятели, които ги подкрепят. Новото и по-голямо помещение, в което се намират сега (от другата страна на улицата спрямо старата работилница) разполага и с обширно мазе, което след време ще се превърне в “хотел” за колела. Идеята е, че ако не преливаш от място вкъщи може да държиш там колелото си през зимата, а когато става отново за каране, ще си го получиш с напомпани гуми и проверени части. Мястото ще може да се използва и като ежедневен гараж, ако караш колелото си основно в центъра.

Жоро говори разпалено и ми разказва за още много и най-различни техни начинания, които могат да направят града по-смислен, а модела, по който се случват да направи отношенията между всички ни по-добри. Бих разказал, за някои от тях, но ако го направя, ще трябва да ме убият.

Каквото и да направят, Fix&Ride ще вложат всичките си усилия и цялата си страст и не на последно място, ще го направят с мисъл за средата и хората, сред които живеят. За дзен съвет или за едно “Наздраве!” те са все така на ул. Хан Аспарух 37.

_DSC9614

Снимки: Борислав Камилов – Бобо