Европейската купа в Осогово

Две седмици са достатъчни да се измъкнем от еуфорията и емоцията на Европейската купа по сноуборд в Осогово и обръщайки се назад, трезво да си дадем сметка, какво точно се случи.

Преди всичко искаме да споделим, че за нас състезанията определено не са най-важният аспект в сноуборда. Даже напротив – през годините дали от уеб страницата, или пък от страницата на списанието, винаги сме наблягали на това, че сноубордът е култура, начин на живот и чак след това състезателен спорт.

Но…

Европейска купа по сноуборд в дисциплината слоупстайл в България през 2013 във Фън Парк Осогово. Ако само преди 5-6 години някой ни сервираше цялата тази информация в едно изречение, щяхме да го гледаме така, все едно ни говори за телепортация, говорещи съсели или нещо също толкова невероятно. Фън Парк, Осогово, Европейска купа, слоупстайл – все ключови думи, които по онова време биха предизвикали усмивка, приповдигнато настроение, но нищо повече. На нас няма да ни писне да повтаряме, че до преди 10 години в България да има фън парк бе мираж, а сега имаме няколко и това трябва истински да се цени. И единият от тях – този, който е посветен изцяло на фрийстайла, далече от големите курорти, стана домакин на Европейска купа. Еми това, както и да го погледнеш е победа за фрийстайла.

Галерия със снимки от състезанието и награждаването.

И най-хубавото в случая бе, че не станахме свидетели просто на Европейска купа, а на една от най-добре организираните такива, провеждали се някога. Говорихме си почти с всички чужденци, които бяха в Осогово по-миналия уикенд – словенци, босненци, хървати, дори южноафриканци – всички те бяха единодушни, че не са присъствали на по-добре организирано събитие от този ранг. Бе особено приятно да го чуеш от някой като словенеца Альоша Кривец, който е съсредоточен в участията си за Световната купа и сподели, че би сравнил събитието със спирка именно от по-голямата верига.


Интервю с Тино и Явор преди събитието и кадри от тренировките

Трасето

Кико, Марио и компания от няколко години вече хвърлят сериозни усилия, за да може всички, които се кефят на фрийстайл сноуборд и ски, да могат лесно да прогресират във Фън Парк Осогово. По време на Европейската купа, паркът бе може би в най-добрия си вид, откакто съществува, благодарение именно на гореспоменатия екип, който не бе спал от дни, за да може това да се случи.


Кадри от състезанието

Състезанието

Излишно е да отбелязваме наличието на сериозна конкуренция. Словенците са традиционно силни състезатели, а и българите показаха, че няма да им се оставят лесно на родна почва. Добри думи могат да се кажат за почти всички участници. Малшанс не позволи на Лозьо да се бори за по-високо класиране, Гумата пък още не може да се възстанови напълно от контузията, която получи на Световното първенство в Канада. Геш Михайлов, Жоро Черния, Пепо Гьошарков и Марио Беньо също показаха доста солидни рънове и че нивото на каране тук постоянно се вдига.


Петер Подлогар – каб 5

Над всички в този ден обяче бяха Джими Чокоев и Альоша “Йо-Йо” Кривец. Вторият бе сочен за фаворит и впечатли с безупречния си стил и огромна амплитуда, но на финала, докосна попивката с двете си ръце и при двата ръна, което го лиши от първото място. Джими от своя страна бе мега стабилен, заковаваше безупречно триковете си и заслужено грабна победата, както и чека за 1000 евро.


Альоша Кривец, с както казва Рад – “Огроомна 7-ца!”

При дамите, финалната тройка бе горе-долу същата – две словенки и Сиса Славовова (наполовина чехкиня, наполовина българка). Отново двете словенки – победителката Весна Кайзер и втората Сара Домейнко, показаха доста солидно каране, което се дължи и на доста сериозния им опит в състезания от подобен ранг. Биг ъпс за Сиса, за която това е първата Европейска купа и въпреки това се представи много добре. Добри думи можем да кажем и за Марина Тодорова, която също показа силно каране.


Джими Чокоев – бексайд 720

Епилог

Ще го кажем още веднъж – ЕК в Осогово бе победа най-вече за българския фрийстайл. Голямо ЕВАЛА на всички замесени в организацията и се надяваме догодина отново да станем свидетели на подобен тип събитие.


Награждаването


Интервю с Джими, Альоша и Петер


…и с Весна, Сара и Сиса