Държавно първенство по сноуборд Биг Еър и Слоупстайл – Репорт

Град Кюстендил дължи икономическото си развитие на дейности като дърводобив, трикотаж, детски играчки, алкохолно производство и разбира се – сноуборд. Последното няма да го научиш от Уикипедия, но си е направо срамно, че не го пише.

Вече трета година човекопотокът към Кюстендил е силно увеличен. “Как се случва това?” ще се запиташ ти. “Фън Парк Осогово, бе!” ще ти отговорим ние. И след като се плеснеш по челото ще продължим да обясняваме.

По пътя към Осогово ще минеш през Кюстендил. От там може да си купиш трикотаж или детски играчки, а ако възрастта ти позволява, и нещо за пиене. Ако броят на хората е равен и на тяхната необходима възраст, то закупеното количество напитки ще е същинска финансова инжекция за града. А относно дърводобива – от какво според теб се правят някои от уредите в парка? Така че следващия път, когато ваще те питат какво си правил днес, може смело да им отвърнеш, че си развивал родната икономика.

Освен да привлича много карачи, тази година Фън Парк Осогово привлече и Държавното първенство по Сноуборд – Слоупстайл и Биг Еър, организирано от ФИС. Състезанието се проведе през два дни – събота, 10 март беше слоупстайла, а неделя, 11-ти – Биг Еър събитието.

На парка, чийто дизайн е дело на Марио Беньо и Кирил Гъстев – Кико, беше изградено слоупстайл трасе със следните уреди: първо състезателят можеше да избира между прав рейл и кинк рейл. След тях е първият скок с равна част от 6 м. Следва избор от два скока – 8 м. или 11 м. равна част. Трасето завършваше с избор между прав бокс и рейнбоу бокс. Всичко това беше перфектно шейпнато и маркирано, като за уредите се полагаше грижа и по време на състезанието. Организацията беше стегната и професионална, като за съжаление липсваше само хубавото време.

Състезанието започна навреме, с музичка, идваща от масивни колони, а във въздуха се носеше обещаващата миризма от разгарящо се барбекю. Защото кюфтета и кебапчетата са балканското сноуборд гориво. А да, и нещо за пиене. Но преди да се отплесна отново, нека кажа как мина карането при слоупстайла.

Най-младият състезател при мъжете беше едва на 13. Въпреки че Симеон Митрев трагично е изпуснал участието на България на световното по футбол от ’94-та и не толкова трагично е изпуснал отпадането ни през ’98-ма, то това въобще не му попречи да покаже мега потенциал и да завърши 9-ти от общо 24 карача.

Една от най-големите атракции беше Георги Пелтеков “Гумата”, който избухна с двоен бекфлип от най-големия скок. Това, комбинирано със джиб трикове от суитч му донесе шестото място. Лозьо Димитров кара с контузия, но въпреки това успя да завърши пети след Cab 5, Backside 7 и мазно преминаване през джиб линията. Георги Георгиев “Черния” (18 г.), част от националния отбор по фрийстайл, отиде на 4 място. На трето се изкачи неговият тренер и дизайнер на парка, Марио Беньо. Марио залепи две 5-ци на скоковете и небрежно разцъка на суитч през джиб частите. Димитър Чокоев “Джими” залепи Frontside 720, последвано от роботско Backside 720. Промяна на посоката му на движение от switch към normal между кинка и първия скок обаче му отне ценни точки и така остана на второ място. На първото място се класира 16 годишния Георги Михайлов – Геш, който се върна за събитието от Австрия и разцепи с масивна 7-ца и огромна 9-ка. Освен при мъжете, Геш стана първи и при юношите. Той си дойде в перфектна форма след участията си на Младежката олимпиада, Европейските купи, Pleasure Jam и ФИС купите.

Ето го и класиране от Слоупстайл дисциплината.

Мъже

1. Георги Михайлов
2. Димитър Чокоев
3. Марио Беньо
4. Георги Георгиев
5. Лозьо Димитров
6. Георги Пелтеков
7. Даниел Москов
8. Христо Ахтаподов
9. Симеон Митрев
10. Наско Маламов

Юноши

1. Георги Михайлов
2. Георги Георгиев
3. Симеон Митрев

Момчета старша възраст

1. Симеон Митрев
2. Иван Иванов
3. Ивайло Христов

Момчета младша възраст

1. Ивайло Христов
2. Валентин Миладинов
3. Петъ

Жени

1. Марина Тодорова
2. Росина Ганчева
3. Александра Кузова


Христо Ахтаподов – Ице не е мацка. Просто се качи на подиума, за да прибере медала и кеша на жена си.

Момичета

1. Александра Кузова
2. Мария Константинова
3. Бети Кичукова

Освен медалите и купите, най-добрите трима при мъжете и жените получиха и парични награди.


Епичния двоен бексайд на Гумата

Снимки: Борислав Камилов – Бобо

В неделя се проведе Биг Еър събитието. Времето отново не бе много по-различно и за момент пак прехвърча сняг. При перфектно шейпнат скок състезалите трябваше да покажат на журито два различни трика. Голямата изненада на събитието стана дебютантът Петър Гюшарков, на 15 г. Той показа фронтсайд 720 и бексайд 540.

На второ място се класира Георги Георгиев “Черния” със стилни бексайд 540 и фронсайд 720, с които си осигури титлата и при юношите.

С набраната инерция от предния ден обаче, в неделя Георги Георгиев “Гумата” грабна титлата с огромни и перфектно приземени фронтсайд 720 и бексайд 720 с дълги грабове.


Снимка: Емануил Глушков


Снимка: Емануил Глушков

Ето го и класирането:

Мъже

1. Георги Пелтеков
2. Георги Георгиев
3. Петър Гюшарков
4. Димитър Чокоев
5. Георги Михайлов
6. Лозьо Димитров
7. Марио Беньо
8. Александър Енчев
9. Кирил Велков
10. Наско Маламов

Жени

1. Марина Тодорова
2. Росина Ганчева
3. Михаела Иванова

Супер приятно е да гледаш как нивото продължава да се вдига и триковете стават все по-големи. Това разбира се е благодарение именно на места като Фън Парк Осогово, Фън Парк Пампорово и Сноу Парк Бороспорт и на хората, които ги направиха действителност. Жалко само, че в най-снежната зима от години насам, най-близката планина до столицата не успя да се присъедини към тях.

текст: Sir Skanselot