thumb_60

Близка среща със смъртта – лавина в Нова Зеландия

Две английски прота имат близка среща със смъртта, след като едвам се отървават от страховита лавина в Нова Зеландия. По време на снимки на спускане по небезизвестният склон на Маунт Кук, Джоно Верити и Ерик Темел попадат в лавина, която по невероятен късмет не ги погребва. Ерик успява да се изниже в единият й край, докато Джоно няма никакъв шанс да направи същото, защото се озовава точно в средата на препускащата по склона снежна маса. Всичко това е уловено от камерата на каската на Джоно. Вижте кадрите долу.

Добър повод да припомним на всички фрирайд ентусиасти – знайте отлично в какво се забърквате, когато с огромна усмивка на уста, се намирате над обширни полета с недокоснат сняг. Носете със себе си необходимата екипировка, бъдете сигурни, че знаете как се използва тя и че имате до себе си приятели на които можете да разчитате да реагират бързо и адекватно, ако се наложи. Преди дори и да помислите да по-рискови спускания – първо се научете да познавате условията и да разпознавате потенциалните опасности в планината. Информация по въпроса в Интернет има предостатъчно… както и далеч по-злокобни от горното видео-материали.

Добър източник на информация на български за лавинната безопасност при извънпистово каране е www.befsa.com – сайта на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС), която на 11-то число този месец навърши 10 години.